En guide till att förstå en arbetsskada

09 april 2025
Veronica Urena

editorial

Arbetsskador kan för många verka som en självklarthet i vissa yrken, men hur många vet egentligen vad en arbetsskada är, och vilka rättigheter de anställda har om de skulle drabbas? En arbetsskada definieras som en fysisk eller psykisk skada som uppstår på grund av arbetet eller arbetsmiljön. Detta inkluderar olycksfall under arbetstid, olyckor på väg till eller från arbetet, samt arbetssjukdomar. Förståelsen av detta ämne är viktigt både för arbetstagare och arbetsgivare.

Skydda sig mot arbetsskador

Med tanke på att olyckor ibland är oundvikliga, är det viktigt att känna till de försäkringar som finns för att skydda sig mot ekonomiska konsekvenser av en arbetsskada. De flesta svenska anställda är täckta av kollektivavtalade försäkringar, som tillhandahåller ersättning vid arbetsskador. Detta innefattar både fysiska skador och arbetssjukdomar, såsom stressrelaterade sjukdomar eller arbetsskador relaterade till dålig ergonomi.

Det är dock av stor betydelse att arbetstagare rapporterar sina skador så snabbt som möjligt. Många är inte medvetna om att även mindre incidenter kan leda till ersättning, vilket är anledningen till att det rekommenderas att alltid rapportera en skada, oavsett hur insignifikant den kan verka vid första anblicken.

occupational injury

Processen vid skadereglering

När en anställd upplever en arbetsskada, är det första steget att anmäla händelsen till sin arbetsgivare och Försäkringskassan. Den anställde bör samla all relevant information, inklusive läkarintyg och kostnader som uppstått på grund av skadan. Detta underlättar processen och säkerställer att alla nödvändiga uppgifter finns tillgängliga för en korrekt bedömning.

Nästa steg är att vänta på svar från Försäkringskassan och försäkringsbolaget. Det kan i genomsnitt ta ungefär två veckor innan beslut fattas, men ibland behövs mer information, vilket kan förlänga processen. Under väntetiden är det viktigt att hålla all relevant dokumentation uppdaterad och tillgänglig.

För arbetsgivare är det också viktigt att anmäla arbetsskador till Arbetsmiljöverket vid allvarliga fall. Dessutom kan arbetsgivare använda system som IA-systemet för att effektivt hantera och anmäla skador inom företaget.

Förebyggande insatser och stöd

Trots att olyckor kan ske, är det viktigt för både arbetsgivare och arbetstagare att arbeta aktivt för att förebygga arbetsskador. Detta kan göras genom att förbättra arbetsmiljön, använda skyddsutrustning och säkerställa att alla anställda är utbildade i säkerhetsrutiner. Regelbundna arbetsmiljöinspektioner kan också bidra till att identifiera och åtgärda potentiella risker innan de leder till olyckor.

En annan aspekt av förebyggande insatser är att erbjuda utbildningar inom arbetsmiljö och säkerhet. Bland annat kan arbetsgivare dra nytta av material och kurser från fackföreningar och arbetsgivarorganisationer. Denna typ av utbildning är avgörande för att skapa en säker arbetsmiljö där risken för olyckor minimeras.

För de som ändå blir drabbade av en arbetsskada finns det rehabiliteringsstöd och andra resurser tillgängliga för att hjälpa de drabbade tillbaka i arbete. Det är viktigt att inte bara tillhandahålla ekonomiskt stöd, utan även emotionellt och psykologiskt stöd där det behövs.

Slutligen, för mer information och vägledning kring hanteringen av arbetsskador samt övriga försäkringslösningar, rekommenderas att besöka AFA Försäkring en viktig resurs för både arbetsgivare och arbetstagare i Sverige.

Fler nyheter